Demodicoza este o dermatită frecvent întâlnită la câini, existând trei specii parazite de acarieni care pot cauza afecțiuni cutanate. Din perspectivă clinică cel mai des este observat acarianul Demodex canis, limitat la nivelul folicului pilos sau uneori la nivelul glandelor sebacee.

În cadrul acestui articol se va prezenta evoluția unui cățel de 10 luni cu demodecie complicată cu piodermită bacteriană și dermatofitoză. Vindecarea clinică a survenit în termen de 3 luni, cel mai important aspect fiind implicarea și conformarea proprietarului pe tot parcursul tratamentului.

Lala, o cățea metis de 10 luni, intactă, a ajuns la cabinetul nostru pentru o a doua părere referitor la o dermatită care nu se rezolva de aproximativ 14 zile. Diagnosticul inițial pe care-l primise fusese de alergie si primise tratament cu antibiotic (amoxicilină și acid clavulanic) și antiinflamatoare steroidiene. Principala plângere a proprietarei au fost leziunile generalizate și pruritul.

În imaginile prezentate mai jos se poate observa prezentarea clinică inițială: eritem, hiperpigmentație, comedoane, seboree, furunculoză, cruste și zone edemațiate.

În cadrul consultației dermatologice s-au efectuat următoarele teste paraclinice:

 • Examinare cu lampa Wood : pozitiv

În urma rezultatului pozitiv pe lampa Wood s-a decis efectuarea unui mediu de cultură tip DTM, incubat timp de 6 zile la temperatură constantă de 30° C, umiditate de 30%, care s-a pozitivat. Pe baza caracterelor culturale și a formei macroconidiilor identificate s-a stabilit diagnosticul de dermatofitoză cu Microsporum canis;

 • Citologie cutanată, colorație tip Gram: coci Gram-pozitivi grupați în ciorchine (Staphylococcus spp.);
 • Scotch test: negativ
 • Tricogramă: cortexul firului de păr cu structură anormală, contur neregulat, cu aspect difuz; nu s-a observat prezența acarienilor la nivelul rădăcinii firului de păr;
 • Raclat profund din regiunea perioculară: pozitiv pentru Demodex.

Tratamentul a fost inițiat doar după o discuție îndelungată cu proprietara pentru a se stabili cât de mult este dispusă să se implice deoarece cățeaua avea tendințe ușor agresive atunci când se speria. Aceasta a înțeles importanța implicării sale pentru succesul tratamentului.

Protocolul de tratament a inclus:

 • Deparazitarea externă cu sarolaner timp de trei luni și continuată până la obținerea a 3 raclate cutanate negative.
 • Antibioterapie timp de 21 zile ;
 • Îmbăieri cu șampon medicamentat în combinație: un șampon pe bază de ketokonazol și clorhexidină în combinație cu un șampon pe bază de peroxid de benzoil;
 • Dermoscent Pyo pentru refacerea stratului lipidic al pielii;
 • Probiotice Fortiflora;
 • Topic: unguent pe bază de extract de ceapă și heparină pentru cicatrizarea pielii și unguent tip combinație de antimicotice pentru dermatofitoză;
 • Dezinfectarea riguroasă și frecventă a mediului;

La o lună de la prezentarea inițială aspectul clinic a fost îmbunătățit, existând încă regiuni eritematoase, iar în cadrul acestui consult a fost necesară curățarea pielii de comedoanele rămase.

Următoarele controale au fost efectuate la două luni de la prezentarea inițială – pielea revenise la aspectul inițial, sănătos, fără a mai exista regiuni eritematoase sau comedoane, moment din care am orientat protocolul terapeutic strict spre regenerarea firului de păr, respectiv la 3 luni de la prezentarea inițială, moment în care cățelușa arăta așa cum se vede în poze:

Material realizat cu sprijinul Doamnei Dr. Daiana DEBRECZENI, Clinica Vital Vet Oradea.