În anul 2018 un grup de parlamentari din grupurile: PSD,PNL,PMP,UDMR, ALDE,USR si PRO ROMANIA, întelegând situația gravă a serviciilor medicale veterinare din mediul rural au inițiat un proiect de lege pentru modificarea și completarea OG42/2004, privind organizarea activității sanitar-veterinare din România.

Proiectul de lege a fost adoptat cu amendamente, de către plenul Camerei Deputaților cu 211 voturi. Din păcate președintele Romaniei a retrimis în data de 5 iulie 2019 legea pentru reexaminare  către Parlamentul României. Această lege este vitală din urmatoarele considerente: asigură un control mai bun al bolilor la animale de către medicii veterinari de liberă practică, asigură proprietarilor de animale garanția unui program de lucru cu publicul de 8 ore/zi, asigură o conștientizare și consiliere a proprietarilor de animale privind cerințele de biosecuriate a exploatațiilor, a normelor de bunăstare pentru animale, asigură o stabilitate financiară a medicilor veterinari din mediul rural și o creștere a atractivității pentru medicii veterinari tineri, contribuie la reducerea exodului de medici veterinari către alte țări, evită conflictul de interese al medicilor veterinari în cazul certificării stării de sănătate a animalelor, asigură o supraveghere epidemiologică a întregului teritoriu al țării etc.

Vă invităm să susțineți prin semnarea acestei petiții pentru ca Parlamentul României să adopte din nou legea pentru modificarea OG 42/2004 în forma adoptată anterior. Lista de semnături va fi depusă alături de un memoriu în data de 1 septembrie 2019 la Parlamentul României.

Colegiul Medicilor Veterinari din România(CMVRO) –  Contactați autorul petiției