Cercetătorii au descoperit că rezistența la antibiotice este în creștere în rândul animalelor de fermă din țările cu venituri mici și mijlocii. Acest lucru ar putea avea un impact sever asupra bunăstării animalelor și asupra sănătății consumatorilor. Din acest motiv, ei îndeamnă la dezvoltarea unor politici agricole mai bune în întreaga lume.

În ultimii ani, oamenii de știință au tras semnalul de alarmă de mai multe ori cu privire la rezistența la antibiotice.

Rezistența la antibiotice se referă la adaptabilitatea și la imperiozitatea crescândă a bacteriilor periculoase la acțiunea antibioticelor, care sunt medicamente puternice concepute pentru a combate infecțiile bacteriene.

Oamenii s-ar putea confrunta în curând cu o criză, deoarece bacteriile la care suntem vulnerabili pot înceta să mai răspundă la tratamente care erau eficiente împotriva lor.

Acum, o nouă amenințare a devenit evidentă: creșterea rezistenței la antibiotice în rândul animalelor de fermă, inclusiv porci, bovine și păsări de curte.

Cercetările anterioare au descoperit că un număr tot mai mare de fermieri tratează animale de fermă crescute pentru consum uman cu medicamente antimicrobiene. Cercetătorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care l-ar putea avea asupra sănătății umane pe termen lung.

Acum, un nou studiu – prezentat în revista Science – confirmă faptul că această practică a dus la un număr crescut de cazuri de rezistență la antibiotice sau antimicrobiene în rândul animalelor de fermă din întreaga lume.

India și China, pe primele locuri la rezitența la antibiotice

„Antimicrobienele au salvat milioane de vieți umane, cu toate acestea, majoritatea antibioticelor (73%) sunt folosite la animalele crescute pentru hrană”, scriu autorii studiului.

De asemenea, aceștia remarcă faptul că în ultimii ani, producția de carne a crescut în țările cu venituri mici și mijlocii.

Concret, din anul 2000, producția de carne a stagnat în țările cu venituri mari, dar a crescut cu 68%, 64% și, respectiv, 40% în Africa, Asia și, respectiv, America de Sud.

Aceste țări folosesc cantități din ce în ce mai mari de antibiotice pentru tratamentul animalelor crescute pentru hrană. Această practică este legată de dezvoltarea unei crize de rezistență la antibiotice în agricultură.

După cum explică co-autorul studiului Thomas Van Boeckel, de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich: „Pentru prima dată avem câteva dovezi că rezistența la antibiotice [la animalele de fermă] este în creștere și crește rapid în țările cu venituri mici și mijlocii.”

El și echipa sa au analizat 901 studii epidemiologice care au analizat evoluția unei serii de bacterii răspândite – Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus și Escherichia coli – în țările cu venituri mici și mijlocii din întreaga lume.

Ei au descoperit că cele mai puternice cazuri de rezistență la medicamente se întâlnesc în rândul animalelor de fermă din India și nord-estul Chinei, Kenya, Uruguay și Brazilia urmând îndeaproape.

De asemenea, aceștia au remarcat faptul că fermierii tind să folosească patru tipuri de medicamente antimicrobiene – de obicei pentru a stimula animalele să ia în greutate. Este vorba despre tetracicline, sulfamide, chinolone și peniciline. De asemenea, aceste medicamente sunt cele la care bacteriile au dezvoltat cele mai mari rate de rezistență.

Van Boeckel și colegii lui adaugă că între 2000 și 2018, medicamentele antimicrobiene la care bacteriile care afectează vitele au devenit rezistente s-a dublat, în timp ce pentru pui și porci, aproape că s-a triplat.

Ei spun că acum este momentul ca țările să aplice politicile care reglementează utilizarea antibioticelor mai strict, deoarece unele dintre țările care se confruntă cu această problemă – cum ar fi Brazilia – sunt unele dintre cele mai importante exportatoare de carne.

„Suntem în mare parte responsabili de această problemă globală pe care am creat-o”, concluzionează Van Boeckel. „Dacă vrem să ne ajutăm pe noi înșine, ar trebui să îi ajutăm și pe ceilalți”.

Articol preluat și tradus de pe www.medicalnewstoday.com.