Hrănirea pisicilor cu  un produs special conceput cu pulbere de ouă poate neutraliza alergenii felini care declanșează simptome la oameni, au anunțat recent oamenii de știință ai companiei Purina.

Într-un interviu acordat publicației online dvm360, cercetătorii au explicat că antigenul felin major prezent în saliva pisicilor este o proteină numită Fel d1, care este responsabil pentru 95% din alergiile la pisici prezente la om (una din cinci persoane este alergică la pisici). Toate pisicile, chiar și cele fără păr, produc Fel d1, deși nivelurile variază de la pisică la pisică și chiar la aceeași pisică pe parcursul unui an.

Iată ce se întâmplă: Când o pisică devine agitată, transferă Fel d1 din salivă și din glandele sebacee în blană. Antigenul se extinde apoi în mediul înconjurător prin părul căzut. Este cunoscut faptul că este destul de „lipicios”, spun oamenii de știință de la Purina, agățându-se de pături, covoare și perdele în casă și chiar în locuri publice.

Atunci când o persoană sensibilă intră în contact cu Fel d1, alergenul se leagă cu molecule IgE în sistemul imunitar, declanșând degranularea celulară și un răspuns imun – strănutul, mâncărimea, ochii apoși și așa mai departe. Proprietarii de pisici care vorbesc cu medicii lor despre aceste simptome au auzit adesea că cel mai bun remediu este să scape de pisică; de fapt, 18% din pisicile care ajung în adăposturi sunt abandonate din cauza alergiilor, spun reprezentanții Purina. Alte opțiuni de control al alergiilor includ antihistaminice, imunoterapie, curățare meticuloasă, închiderea pisicii într-o zonă limitată sau o combinație a celor de mai sus. Problema: Niciuna dintre aceste soluții nu este deosebit de atrăgătoare sau lipsită de siguranță.

Într-un studiu derulat pe o perioadă  de zece ani și publicat recent în „Imunitatea, Inflamația și Bolile”, cercetătorii au descoperit că molecula IgY prezentă în gălbenușul de ou (un anticorp transferat de găini puișorilor) poate bloca molecula Fel d1, cu IgE și neutralizând astfel alergenul. Atunci când pisicile au fost hrănite cu o dietă bazată pe un produs special conceput cu pulbere de ou conținând IgY, 97% dintre pisici au prezentat scăderea nivelului de Fel d1 activ în părul lor comparativ cu valoarea inițială. În medie, a existat o reducere cu 47% a Fel d1 activă în părul pisicilor după trei săptămâni de alimentație, cu valori între 33% și 71%.

Oamenii de știință de la Purina arată că nu există nicio diferență în parametrii de sănătate între pisicile de control și pisicile care mănâncă dieta specială, ceea ce pare să indice că produsul este sigur pentru pisici. Ei subliniază, de asemenea, că produsul din ou nu suprimă sau distruge Fel d1 – că proteina poate juca un rol important în fiziologia pisicilor. Mai degrabă produsul neutralizează efectele sale alergene, ceea ce înseamnă că există o șansă mai mare ca nivelurile de alergen în mediul înconjurător să rămână sub pragul care ar declanșa simptome la oameni.

„Acești alergeni au creat o barieră în ceea ce privește interacțiunile dintre iubitorii de pisici și pisici”, spune imunologul Ebenezer Satyaraj, doctor în medicină, director al departamentului de nutriție moleculară la Purina și cercetător principal. Descoperirea noastra are potentialul de a transforma modul în care oamenii gestioneaza alergenii pisicilor.”

Mai multe rezultate vor fi date publicității de Institutul Purina,în momentul în care devin disponibile.

Material preluat integral si tradus de pe www.veterinarynews.dvm360.com.