Asociația Română de Diagnostic Imagistic Veterinar este o entitate științifică ce își desfășoară activitatea la Iași, în cadrul Facultății de Medicină Veterinară, sub conducerea prof.univ.dr. Vasile Vulpe.

Într-un interviu pentru portalul COMVET, Președintele ARDIV, Prof.univ.dr. Vasile Vulpe, susține că scopul principal al asociației este acela de a aduce informații medicale noi și de a promova pregatirea continuă pentru colegii medici veterinari și studenți. Astfel, manifestările știintifice organizate de ARDIV sunt orientate direct către medicii veterinari din practica privată și către studenții din anii finali de facultate. După 6 ani de activitate, ARDIV este principala organizație profesională din zona Moldovei care are acest scop, de diseminare a informațiilor științifice si de formare continuă medicală veterinară.

Din anul 2013 până în prezent, ARDIV a organizat 33 de manifestari științifice printre care 2 congrese, 4 simpozioane, 14 workshop-uri, 10 conferințe, 2 seminarii, o sesiune științifică, la care au fost invitați lectori din diferite țări precum Italia, Franța, Spania, Ungaria, Polonia, Anglia, Serbia, Portugalia, Elveția și România, pe diverse teme precum imagistica veterinară, cardiologie, neurologie, ortopedie, chirurgie, medicină internă, urgențe, si diverse patologii ale animalelor de rentă.

Domeniul imagisticii veterinare este strâns legat de cel de patologie, așa că noutățile sunt cele care apar în cadrul diagnosticului afecțiunilor regionale, organice și apoi în domeniul imagistic. Noi lucrăm acum la perfecționarea tehnicilor imagistice din cadrul cardiologiei veterinare, domeniu pe care îl dezvoltăm continuu – așa cum ar fi ecocardiografia și electrocardiografia de scurtă durată (clasică) dar și cea de lungă durată, de tip Holter; în privința acesteia din urmă, putem spune că suntem singurii specialiști din regiunea țării, numită Moldova (și nu numai) care reușim să diagnosticăm și să studiem diverse modificări ritmologice ascunse metodelor clasice cardiologice”, spune Prof.univ. dr. Vasile Vulpe.

În ceea ce privește importanța tot mai mare a tehnologiei medicale în activitatea curentă a unui medic veterinar, Prof.univ. dr. Vasile Vulpe susține că Un medic veterinar absolvent trebuie să fie la curent cu tehnici de diagnostic clinic, imagistic și de laborator pentru că acestea sunt impuse aproape inevitabil. “Este vorba de medicină, în ansamblu, așa că noi, cadrele didactice, augmentăm și up-gradăm conținutul disciplinelor predate cu noutăți în tehnicile medicale. Există teste serologice, teste de de detectare a anticorpilor în secrețiile pacientului, analize biochimice diverse care surprind modificări organice în diferite faze ale bolii – toate acestea sunt studiate și lansate în practica veterinară de echipe formate din cercetători și practicieni. Astfel medicul veterinar trebuie să preia mare parte din aceste tehnici și să le adapteze pe cele dovedite ca eficiente, pentru a nu rămâne în urmă, pentru a satisface cerințele proprietarilor de animale și pentru a face față concurenței – medicina veterinară este o profesie liberală, în ansamblul ei!”, argumentează profesorul ieșean.

El explică afluența mare de tineri către Facultatea de Medicină Veterinară prin faptul că aceștia pot urma o școală de medicină care crează specialiști în diagnosticul bolilor la animale sau în domeniul de Siguranță și Igienă a Alimentelor. „Studiile realizate la Medicina Veterinară conduc la o pregătire complexă a absolvenților aceștia putînd apoi lucra pe posturi de medici la cabinete, circumscripții și spitale veterinare, ca medici în laboratoare diverse (inclusiv în cele din medicina omului), ca medic în administrația orașelor (servicii de supraveghere a animalelor), ca medici în ferme și unități de creștere a animalelor, ca medici în unități de procesare a produselor animale și bineînțeles în rețeaua de supraveghere a calității sanitare veterinare a alimentelor”, mai spune Președintele ARDIV.

 

Simpozionul Național de Imagistică Veterinară: 25-26 septembrie, Iași

ARDIV organizează în luna septembrie, Simpozionul Național de Imagistică Veterinară, ediția a V-a, la FMV Iași, cu invitați din România și Israel, eveniment ce va cuprinde:

25 septembrie – Workshop intitulat Examenul cardiologic la câine. Se conferă diplomă de participare, 30 puncte CMVRO. Taxa de participare, 850 lei. Locuri limitate – 12

26 septembrie – Conferința cu titlul Urgențe în medicina veterinară și imagistica lor. Se conferă diplomă de participare, 25 puncte CMVRO. Taxa de participare: 250 lei

Pentru înscrieri, puteți folosi ca date de contact: tel. 0232 407571, office.ardiv@gmail.com, ardiv2013@yahoo.ro.