Direcția Sanitară veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău reamintește proprietarilor de câini care sunt obligațiile legale privind deținerea, identificarea și asigurarea condițiilor de bunăstare și protecție a patrupedelor cu stăpân.

„Proprietarii – spune directorul executiv al DSVSA Bacău, dr. Niky Liviu Vrabie – au obligația de a-și identifica și înregistra câinii. Astfel, câinii cu stăpân pot circula pe teritoriul României, doar însoțiți de proprietari și de carnetul de sănătate, care atestă identificarea și înregistrarea animalului în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, precum și acțiunilor sanitare veterinare.”

Deținătorii câinilor de rasă comună sau metișilor au obligația să sterilizeze puii, femelele la vârsta de 4-6 luni și masculii la vârsta de 6-8 luni. Iar deținătorii de femele nesterilizate au obligația de a declara gestațiile, fătările, precum și numărul de pui fătați oricărui medic veterinar de liberă practică, organizat în condițiile legii, sau medicului veterinar de liberă practică împuternicit, în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Materialul integral poate fi citit pe www.desteptarea.ro.