Un focar cu o boală de câine care poate fi transmisă la om a fost confirmat în statul american Iowa. Este vorba de bruceloza canină, o boală infecțioasă extrem de contagioasă la animale, care poate fi transmisă și la om, putând provoca artrită cronică și umflarea inimii, iar la femeile însărcinate pierderea sarcinii.

Deși este rareori raportată la om, bruceloza caninică este o boală zoonotică – adică poate infecta oamenii prin sânge contaminat, urină, lapte sau alte fluide reproductive.

Un om infectat poate prezenta simptome asemănătoare gripei: febră, transpirații, dureri articulare (artrită cronică), slăbiciune, dureri de cap și umflarea inimii, conform Departamentului de sănătate din Iowa. Copiii mici și persoanele cu sisteme imunitare slăbite prezintă un risc deosebit de complicații, iar Iowa State University afirmă că boala poate determina infertilitatea, iar la o femeie însărcinată – aceasta poate să piardă sarcina sau să nască prematur.

În statul american Iowa focarul a fost localizat la o canisă mică din Marion County, a arătat veterinatul-șef al statului, Dr Jeff Kaisand, citat de The Washington Post. Mai ulți câini infectați sunt acum în carantină, dar canisa a vândut patrupede în tot statul, așa că autoritățile caută proprietarii ca să-i avertizeze de pericol.

Materialul integral poate fi citit pe www.dcmedical.ro.