Mii de animale sunt exportate pe cale maritimă, în plină caniculă, relatează France Presse. Bruxelles  a cerut deja un audit asupra acestor practici ale României. Ministrul Agriculturii se apară şi sustine că respectă litera legii dar nimeni nu verifică câte animale chiar ajung vii la destinaţie.

Sub un soare dogoritor, în portul Midia, la Marea Neagră, vaporul Lady Maria este pregătit să îşi primească pasagerii: mii de oi cu destinaţia Libia.

În ciuda atenţionărilor venite de la Bruxelles, România continuă să exporte animale în plină vară, scrie France Presse.

Nava se află sub pavilion tanzanian şi a traversat mări şi oceane timp de mai bine de 50 de ani.

Un responsabil al operatorului portuar local asigură că toate condiţiile la bord sunt similare cu a unui hotel de 5 stele. În realitate, întrebarea care se pune este câte oi vor supravieţui acestei călătorii, atenţionează Gabriel Păun de la asociaţia Animals International.

El denunţă  suferinţa acestor animale îmbarcate la bordul unor “nave ale morţii” şi susţine că există cazuri în care mii de oi au murit de sete ori pur şi simplu s-au copt de vii în timpul transportului.

Riscurile sunt şi mai mari anul acesta când sărbătoarea musulmană Aid el-Kébir – una de sacrificiu al oilor şi deci un moment în care exporturile româneşti de oi ating cel mai important nivel din an, cade în plină lună august.

Materialul integral poate fi citit pe www.rfi.ro.